Visual Installer Project
Project
De installateur in de postindustriële stad

Gefinancierd door de Erasmus Initiatieven 'Vital Cities and Citizens' (VCC), 'Dynamics of Inclusive Prosperity', het International Centre for Frugal Innovation (ICFI) en het International Institute of Social Studies (ISS).

Over het project
In de veranderende energielandschappen van moderne steden zijn er onbezongen helden: de installateurs en onderhoudsmedewerkers die de ruggengraat van onze energie- en verwarmingsinfrastructuren ondersteunen en vitaal houden. Deze pioniers van de stedelijke omgeving spelen een cruciale rol in de realisatie van de energietransitie. Het project "De Installateur in de Post-Industriële Stad" plaatst deze essentiële figuren in het middelpunt van de discussie en onderzoekt hoe digitalisering en urbanisatie hun dagelijkse werk beïnvloeden.

Het onderzoek in een notendop
Dr. Erwin van Tuijl leidt dit onderzoek naar de effecten van digitalisering, frugality en stedelijk beleid op de dagelijkse operaties en bedrijfsmodellen van installatiebedrijven. Het combineert literatuur over energietransities in steden en managementstudies met digitale platforms en het concept van frugality om de complexe dynamiek van energietransities te ontrafelen. In dit project verwijst frugality naar het vereenvoudigen van producten, diensten en bedrijfsmodellen in omgevingen waar middelen beperkt zijn. Door drie essentiële dimensies te onderzoeken, belicht de studie zowel de uitdagingen als de kansen waarmee installatiebedrijven te maken hebben bij stedelijke energietransities.

1. Het overwinnen van beperkingen
Installatiebedrijven en hun klanten worden geconfronteerd met talrijke beperkingen, van financiële obstakels tot een gebrek aan geschoold personeel en toegang tot materialen. Dit onderzoek identificeert deze beperkingen en onderzoekt hoe ze zowel installateurs als hun klanten beïnvloeden, en biedt inzichten in het overwinnen van deze barrières.

2. Digitalisering en de installateur
De tweede pijler van het onderzoek richt zich op de impact van digitalisering op de dagelijkse werkzaamheden en bedrijfsmodellen van installateurs. Digitalisering omvat het gebruik van digitale technologieën, zoals smartphones, apps (zoals WhatsApp) en kunstmatige intelligentie in het dagelijks leven en werk. In een tijdperk waarin slimme energie- en verwarmingsinfrastructuren, gebouwen, en hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie de norm lijken te worden, is het begrijpen van deze technologische verschuivingen cruciaal voor de installatiebedrijven die deze infrastructuur installeren en onderhouden.

3. De rol van steden
Stedelijke beleid speelt een cruciale rol in energietransities. Steden zijn vaak verantwoordelijk voor de uitvoering van energiebeleid en vormen het overheidsniveau dat het dichtst bij burgers en lokale (installatie)bedrijven staat. Dankzij deze unieke positie kunnen steden het voortouw nemen in verandering. Een van de sleutelaspecten van deze verandering is bijvoorbeeld het energiezuinig maken van gebouwen, wat duurzaamheid aanzienlijk kan bevorderen.

Op basis van een analyse van deze drie dimensies en toekomstscenario's die zullen worden ontwikkeld binnen de studie, streeft het team ernaar aanbevelingen te bieden over hoe overheden en bedrijfsverenigingen energietransities en installatiebedrijven kunnen ondersteunen.

Casestudies en workshops in post-industriële Europese steden
Het onderzoeksteam voert vergelijkende casestudies uit in Göteborg en Rotterdam om dieper inzicht te krijgen in de lokale dynamiek van energietransities. Via deze casestudies probeert het team toe te lichten:

  • Hoe en waarom digitalisering de (dagelijkse) praktijken van installateurs beïnvloedt;
  • Hoe installateurs omgaan met de beperkingen van middelen (bijv. financiering, vaardigheden, materialen, menselijke hulpbronnen) van klanten (inclusief energiearmoede) en van henzelf;
  • Beleid ter ondersteuning van installateurs, en tot slot,
  • Effecten op energietransities.

Naast het verzamelen van empirische gegevens via diepgaande interviews, organiseert het team workshops met verschillende belanghebbenden. Deze workshops omvatten ontmoetingen met installateurs zelf, beleidsmakers, onderwijsdeskundigen, bedrijfsverenigingen, gemeenschapsvertegenwoordigers en andere belanghebbenden. Door technologische, sociale en institutionele ontwikkelingen in kaart te brengen en te overwegen, streven ze ernaar om de potentiële toekomstige omstandigheden voor installateurs beter te begrijpen, met als doel hen effectiever te ondersteunen in de uitdagingen van moderne energielandschappen.

Impact
Dit project draagt bij aan wetenschappelijke en maatschappelijke impact door de maatschappelijke uitdagingen van digitalisering en energietransities aan te pakken. Het project speelt in op discussies rond energietransities en platformkapitalisme om te verduidelijken hoe platforms en frugal installateurspraktijken in verschillende toekomstscenario's kunnen veranderen. Door middel van interviews en workshops onthullen we niet alleen bestaande bedrijfspraktijken en wrijvingen tussen belanghebbenden, maar identificeren we co-creatief ook behoeften, zorgen, kansen en uitdagingen om discussies en innovatie met betrekking tot digitalisering te informeren. Ten slotte kunnen belanghebbenden hun netwerk vergroten en van elkaar leren door samen te werken met betrokkenen in verschillende steden en door onze comparatieve analyse te benutten.

Project Team

Research Insights

Workshop

Blogs

LDE Articles

Funded by

Funding Partners